Tips & Tricks

Zo hak je verse knoflook

Wat is nou de beste manier om een hele bol knoflook fijn te hakken? Dat hangt er vanaf. Is de bol helemaal vers, dan is hij van kop tot kont te verwerken. Ligt de bol al even thuis, haal dan het buitenste vel van de bol. En gebruik een scherp mes waarmee je goed kunt hakken.

Snij zoveel knoflook als dat je nodig hebt van de bol af. Snijd die in plakjes, die plakjes in reepjes en die reepjes weer in kleine stukjes. Hak alles met beleid nog fijner, ook de steel wanneer die niet als smaakvolle garnering dient. Het is aan de kok te bepalen hoe fijn de knoflook moet zijn. Sommige gerechten vragen om hele fijne stukjes; in andere gerechten zijn grovere stukjes juist smaakvol. Hoe fijner je de knoflook hakt, hoe meer smaak er vrijkomt. Geen tijd of liever geen vieze handen? Gebruik dan een theelepeltje ‘gehakte verse knoflook’ van Biesheuvel.

Verse knoflook bewaren

Het komt er waarschijnlijk niet altijd direct van om een bol verse knoflook op de dag van aankoop te gebruiken. Het is heel eenvoudig om de bol, of een deel van de bol langer vers te houden. Gewoon in een niet te dun (anders gaat de geur er alsnog doorheen) plastic zakje bewaren in de groentelade van de koelkast.
Het zakje wel goed afsluiten, om te voorkomen dat de hele koelkast naar knoflook gaat ruiken. Zo droogt de knoflook niet uit en is de versheid langer gewaarborgd.


Koken met verse knoflook

'Verse Knoflook': Het receptenboek van Biesheuvel Knoflook

In 2016 werd een lang gekoesterde wens van Arjan Biesheuvel werkelijkheid: Zijn eigen receptenboek boordevol recepten en weetjes met en over verse knoflook. Deze wens kwam eigenlijk voort uit frustratie. Als teler loopt hij namelijk vaak tegen onwetendheid aan. Mensen denken dat die twee knoflookbollen in een netje vers zijn. Integendeel! Die bolletjes zijn gedroogd en minstens een jaar oud. Terwijl de verse knoflookbollen van Biesheuvel Knoflook echt een verse groente zijn. En veel lekkerder.
Het boek bevat veel achtergrond informatie en ruim veertig recepten. Allemaal over het overheerlijke en gezonde product waar Arjan dagelijks mee bezig is, op de familieboerderij in de kop van Noord-Holland.
In zes hoofdstukken passeren onder andere de knoflookfamilie, uiteenlopende wetenswaardigheden en het teeltproces. De recepten variëren van tapas, ovenschotels en salades tot vis- en vleesgerechten. En van broodjes en soepen tot nagerechten met knoflook. Het gaat over groei, oogst en verwerking. Over gehakte verse knoflook. Over chef-koks.

Kortom, een uitgebreide kennismaking met een uniek, vers product.

Het boek is te verkrijgen in onze webshop.

Tzatziki

Ingrediënten:

• ½ komkommer
• 8 flinke eetlepels Griekse yoghurt
• 2 kleine eetlepels gehakte verse knoflook
• 3 theelepels (gedroogde) munt
• 2 theelepels (gedroogde) dille

Bereiding 5 minuten:

– Snijd de komkommer in dunne plakjes en hak vervolgens de plakjes in stukjes. Laat even liggen en dep vervolgens droog met een stukje keukenrol.
– Doe de komkommer in een kom en schep de Griekse yoghurt erbij.
– Voeg de gehakte verse knoflook, munt en dille toe en schep alles door elkaar.
– Laat de tzatziki op smaak komen door hem even te laten staan.

Serveer de tzatziki op een stokbroodje, als groentedip of als saus bij een gegrild vlees -of visgerecht.

Tomatensalsa met knoflookringetjes

Ingrediënten:

• 4 tomaten
• 2 verse knoflookstengels
• 2 teentjes verse knoflook
• 4 blaadjes verse basilicum
• 2 eetlepels olijfolie
• 1 theelepel suiker
• snufje zout/peper

Bereiding 5 minuten:

– Ontvel de tomaten: kook 1 l water, snijd in elke tomaat een kruisje in het vel van de tomaat en giet in een pan of kom het kokende water over de tomaten tot ze net onder staan. Na 1 min. afgieten en het velletje van de tomaat verwijderen.
– Tomaten in 4-en snijden en zaadjes verwijderen. Snijd vervolgens de tomaat in kleine blokjes, de knoflookstengels in dunne ringetjes en de basilicumblaadjes in fijne reepjes.
– Doe de tomatenblokjes, knoflookringetjes en basilicumreepjes in een kom met de olijfolie, suiker en een snufje zout en peper.
– Hak de knoflookteentjes fijn, voeg deze toe en meng alles goed.

Serveer de salsa op een knapperige bruschetta of een vers stokbroodje.

Recept: Kruidenboter

Ingrediënten:

• 200 gr roomboter
• verse bieslook
• verse peterselie
• 2 tl gehakte verse knoflook
• ½ tl sambal
• peper en zout

 

Bereiding 5 minuten:

– Laat de roomboter op kamertemperatuur komen.
–  Snijd de bieslook en de peterselie heel fijn.
– Meng de boter met de bieslook, peterselie, gehakte verse knoflook en de sambal.
–  Voeg naar smaak peper en zout toe.

Variatie tip: gebruik ook eens gerookte knoflook (zie ons receptenboek)!

Bovenstaande recepten zijn afkomstig uit het receptenboek 'Verse knoflook' van Biesheuvel Knoflook.

Scroll naar top