De knoflookteler

Arjan Biesheuvel is geboren en getogen in Middenmeer in de Wieringermeerpolder, opgegroeid op een boerderij, waar hij als kleine jongen al ontdekte dat hij in de voetsporen van zijn vader wilde treden en boer wilde worden. Toen Arjan Biesheuvel na zijn opleiding aan de Middelbare Agrarische School in 1985 in de maatschap met zijn vader kwam, zei zijn vader dat ze er een speciaal gewas bij moesten gaan telen en is hij begonnen met de teelt van verse knoflook. Hiermee is Arjan even innovatief als zijn vader geweest, zoals u later kunt lezen op deze pagina. Arjan is begonnen met een paar rijen knoflook en nu oogst hij gemiddeld al 500 ton per jaar. Inmiddels staat hij in Nederland en zelfs daarbuiten, bekend als de specialist in verse knoflook en knoflookproducten. Het is zijn missie om iedereen in Nederland kennis te laten maken met verse knoflook.

Samenwerken

In de loop der jaren is er in de landbouw ontzettend veel veranderd. Niet alleen in de teelt, maar ook in de afzet hebben logistieke veranderingen een grote invloed gehad op het bedrijf. Arjan merkte dat het steeds belangrijker werd om samenwerkingsverbanden met anderen aan te gaan. Als teler werk je samen met de afnemer, de veredelaar van het plantgoed, maar ook met andere telers. In de keten overlegt hij graag met zowel de horizontale als verticale partijen. Het uiteindelijke doel is zo goed mogelijk te voldoen aan de wensen en eisen van de afnemer.

Innovatie

Arjan blijft zich verdiepen in de teelt van verse knoflook. Hij is altijd op zoek naar nieuwe knoflookrassen en om het hele proces, van het planten van de knoflook tot het afleveren in de winkel zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. Het komt niet vaak voor dat een agrarisch bedrijf het zelf geteelde gewas verwerkt tot een gebruiksklaar product, maar in 2005 zag Arjan nieuwe kansen. Een deel van de oogst werd verwerkt tot gehakte verse knoflook en in potjes afgevuld. Het succes hiervan heeft geleid tot een uitgebreide productielijn die door Biesheuvel Knoflook in eigen huis gemaakt wordt. Er wordt veel tijd gestoken in productontwikkeling en het bedrijf blijft ook hierin innoveren.

Wat vooraf ging

De familie Biesheuvel komt van origine uit de Houtrakpolder bij Velsen en is in 1938 verhuisd naar de Wieringermeer in de kop van Noord-Holland. Dit gebied werd ingepolderd omdat er door de slechte economische situatie behoefte was aan goede landbouwgrond. Boeren uit heel Nederland mochten inschrijven om een bedrijf te kunnen pachten. Na een strenge selectie en een inspectie op het toenmalige bedrijf was overgrootvader Biesheuvel één van de uitverkoren landbouwpioniers. Het was in de crisisjaren een gedurfde stap om huis en haard op te geven voor een onzeker bestaan in de polder, daar was lef en doorzettingsvermogen voor nodig. Durven innoveren was ook een eigenschap die in die tijd goed van pas kwam in de akkerbouw. Vader Jan, die begin 70-er jaren het bedrijf heeft overgenomen was zijn tijd al ver vooruit. Hij was één van de eersten die op grote schaal uien ging telen en verwerken in de Wieringermeer.

De uien werden door Jan gedroogd en gekoeld. Het koelhuis hiervoor heeft hij zelf ontworpen en gebouwd. Arjan, op dat moment een jongetje van een jaar of 8, herinnert zich nog hoe zijn vader met het maken van de betonnen muren bezig was. Als de uien verkocht waren werd de staart verwijderd, ze werden gesorteerd en op maat in zakken afgeleverd. Dat was bijzonder, omdat de meeste uien bij andere bedrijven rechtstreeks uit de schuur verkocht werden. De bedrijven die toen uien teelden waren kleinschalig. Jan nam de sprong en ging op grote percelen uien verbouwen. In die tijd was dat gedurfd en innovatief. Deze karaktereigenschappen heeft Jan doorgegeven aan zijn zoon Arjan.

Scroll naar top