Door de klimaatomstandigheden in Nederland moet het planten al in het najaar gebeuren. De plantgoedbol wordt machinaal opengebroken en de afzonderlijke tenen in de grond geplant. Knoflook wordt altijd in de volle grond geteeld. Als de teen onder de grond zit, is het van belang dat de wortels zich snel vormen. Hierdoor is het plantje minder gevoelig voor vorst en een teveel aan regen. Het planten neemt een aantal weken in beslag. Weersomstandigheden bepalen de snelheid. Het streven is de knoflook te planten in de periode van de 2e week van oktober tot de 3e van november.
In de loop van het groeiseizoen wordt al duidelijk of de oogst goed zal uitpakken, een gezond gewas met mooie bollen. Om het risico te spreiden, is het gebruik van verschillende rassen knoflook belangrijk. Droge en koude weersomstandigheden zorgen voor een sterkere plant, die beter te bewaren is. Een te nat seizoen zorgt voor een te snel gegroeide, zwakkere plant.
Vanaf de derde week van juni is het een drukte van belang bij Biesheuvel Knoflook. Grote rooimachines trekken de knoflookplanten met bol en al uit de grond. De machine stort dit in houten kisten. Iedere kist bevat zo’n 300 kilo. Bij aankomst in de schuur worden deze zo snel mogelijk in de koelcel gezet en op de juiste temperatuur gebracht. Dit om de knoflook zo vers mogelijk te houden.
"Knoflook kan je gemakkelijk zelf telen. Plant de knoflook in het najaar en je kan in juni heerlijk verse bollen knoflook oogsten."
Plant de knoflook in oktober of november, voor de vorst. Uit 1 teen, komt een nieuwe bol knoflook. Plant de tenen op ongeveer 5 cm diepte. Plant ze 10 cm uit elkaar in rijen, en houdt 50 cm tussen de rijen. Zo krijgen de tenen voldoende ruimte om uit te groeien tot een mooie nieuwe knoflookbol.
De knoflook moet goed nat blijven om te kunnen groeien. Geef daarom water bij droogte. De knoflook kan ook wat extra kalium en stikstof gebruiken om nog beter te kunnen groeien.
De knoflook groeit heel goed in het zonnetje, plant de tenen dus op een zonnige plek in de (moes)tuin. Het is winterhard en kan ook goed tegen de vrieskou. Dat had je niet gedacht he?
In de maand juni kan je de knoflook oogsten. Hoe langer je wacht, hoe groter de bol. Maar let wel op, dat je niet te lang wacht, want de knoflook kan gaan rotten in de grond, vooral als het een vochtige zomer is.
Je kunt je eigen oogst een paar weken bewaren in de koelkast. De rest van je voorraad kan je drogen. Wil je het hele jaar verse knoflook bollen, dan is dit door een speciale bewaarmethode, het hele jaar te verkrijgen in ons winkeltje op het bedrijf en via de webshop.