• Tips & Tricks •


Zo hak je verse knoflook

Verse knoflook bewaren

Wat is nou de beste manier om een hele bol knoflook fijn te hakken? Dat hangt er vanaf. Is de bol helemaal vers, dan is hij van kop tot kont te verwerken. Ligt de bol al even thuis, haal dan het buitenste vel van de bol. En gebruik een scherp mes waarmee je goed kunt hakken.

Snij zoveel knoflook als dat je nodig hebt van de bol af. Snijd die in plakjes, die plakjes in reepjes en die reepjes weer in kleine stukjes. Hak alles met beleid nog fijner, ook de steel wanneer die niet als smaakvolle garnering dient. Het is aan de kok te bepalen hoe fijn de knoflook moet zijn. Sommige gerechten vragen om hele fijne stukjes; in andere gerechten zijn grovere stukjes juist smaakvol. Hoe fijner je de knoflook hakt, hoe meer smaak er vrijkomt. Geen tijd of liever geen vieze handen? Gebruik dan een theelepeltje ‘gehakte verse knoflook’ van Biesheuvel.
Het komt er waarschijnlijk niet altijd direct van om een bol verse knoflook op de dag van aankoop te gebruiken. Het is heel eenvoudig om de bol, of een deel van de bol langer vers te houden. Gewoon in een niet te dun (anders gaat de geur er alsnog doorheen) plastic zakje bewaren in de groentelade van de koelkast. Het zakje wel goed afsluiten, om te voorkomen dat de hele koelkast naar knoflook gaat ruiken. Zo droogt de knoflook niet uit en is de versheid langer gewaarborgd.

• Recepten •


Receptenboek van Biesheuvel Knoflook

'Verse Knoflook'

In 2016 werd een lang gekoesterde wens van Arjan Biesheuvel werkelijkheid: Zijn eigen receptenboek boordevol recepten en weetjes met en over verse knoflook. Deze wens kwam eigenlijk voort uit frustratie. Als teler loopt hij namelijk vaak tegen onwetendheid aan. Mensen denken dat die twee knoflookbollen in een netje vers zijn. Integendeel! Die bolletjes zijn gedroogd en minstens een jaar oud. Terwijl de verse knoflookbollen van Biesheuvel Knoflook echt een verse groente zijn. En veel lekkerder.
Het boek bevat veel achtergrond informatie en ruim veertig recepten. Allemaal over het overheerlijke en gezonde product waar Arjan dagelijks mee bezig is, op de familieboerderij in de kop van Noord-Holland.
In zes hoofdstukken passeren onder andere de knoflookfamilie, uiteenlopende wetenswaardigheden en het teeltproces. De recepten varieren van tapas, ovenschotels en salades tot vis- en vleesgerechten. En van broodjes en soepen tot nagerechten met knoflook. Het gaat over groei, oogst en verwerking. Over gehakte verse knoflook. Over chefkoks.

Kortom, een uitgebreide kennismaking met een uniek, vers product.

Het boek is te verkrijgen in onze webshop.

Recept: Hollandse stamppot met spitskool en puntpaprika

Ingrediënten:

• 1½ kg aardappelen (kruimig)
• 1 spitskool
• 1 rode puntpaprika
• 3 rode uien
• 1 l groentebouillon
• 3 el olijfolie
• 2 tl gehakte verse knoflook
• 2 tl kummel of komijn
• 2 tl grove mosterd
• 2 el witte wijnazijn
• peper en zout

Dit recept is afkomstig uit het receptenboek 'Verse knoflook' van Biesheuvel Knoflook.

Bereiding 35 minuten:

- Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Snijd de spitskool en puntpaprika in reepjes en de uien in ringen.
- Kook de aardappelen in 20 minuten gaar in een ruime pan met 1l water en de bouillonblokjes. Voeg indien nodig meer water toe.
- Verhit ondertussen de olijfolie in een braadpan en bak de uien op een laag vuur iets aan.
- Zet het vuur iets hoger en voeg de gehakte verse knoflook, kummel, spitskool en puntpaprika toe en roerbak tot de kool beetgaar is.
- Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen grof.
- Meng de mosterd en de witte wijnazijn door ongeveer 2 dl kookvocht. Meng dit mengsel door de gestampte aardappelen en voeg de geroerbakte groenten toe.
- Voeg eventueel nog wat kookvocht toe als het gerecht smeuïger moet zijn.
- Maak op smaak met peper, zout en mosterd.
- Serveer de stamppot met een ambachtelijke rookworst (warm maken in een pannetje water tegen de kook aan) of ander vlees naar keuze.

Recept: Aardappel - roomkaasbroodje

Ingrediënten:

• brood naar keuze
• boter
• verse bieslook
• 20 gr roomkaas
• 100 gr aardappelschijfjes
• olie
• ½ tl paprikapoeder
• peper en zout
• 1 kleine rode ui
• 2 tl gehakte verse knoflook
• 1 tomaat

Dit recept is afkomstig uit het receptenboek 'Verse knoflook' van Biesheuvel Knoflook.

Bereiding 15 minuten:

- Besmeer het brood met boter.
- Snijd de bieslook fijn en meng deze door de roomkaas.
- Bak de aardappelschijfjes in olie en breng ze op smaak met wat paprikapoeder, peper en zout.
- Snijd de rode ui in ringen en bak deze ringen in hete olie samen met gehakte verse knoflook.
- Beleg het brood met de gebakken aardappelschijfjes, daarop plakjes tomaat, het ui-knoflookmengsel en als topping de roomkaas met bieslook.

Benieuwd naar de variant met avocado? Dit heerlijk recept staat in ons eigen receptenboek!

Recept: Kruidenboter

Ingrediënten:

• 200 gr roomboter
• verse bieslook
• verse peterselie
• 2 tl gehakte verse knoflook
• ½ tl sambal
• peper en zout

Dit recept is afkomstig uit het receptenboek 'Verse knoflook' van Biesheuvel Knoflook.

Bereiding 5 minuten:

- Laat de roomboter op kamertemperatuur komen.
- Snijd de bieslook en de peterselie heel fijn.
- Meng de boter met de bieslook, peterselie, gehakte verse knoflook en de sambal.
- Voeg naar smaak peper en zout toe.

Variatie tip: gebruik ook eens gerookte knoflook (zie ons receptenboek)!